2024 yılına hoşgeldin derken 2023 yılına veda ettik. Vedalar her zaman hüznü çağrıştırır. Hüzün, 2023 yılı içinde yaşanan ve geniş çapta ülkeyi yasa boğan olaylarla şekillendi. Rutin yaşamımızdaki trafik kazalarında kaybettiğimiz canlar ve genç yaşta ani ölümler, 2023'ün bıraktığı izleri taşıyor. Ölüme çare yok, diğer gündeme ait ne varsa bir şekilde çözüme ulaşır temennisi her zaman umut denen ufkun içinde var olandır. Bu sebeple şükretmeyi bilmek de gereklidir. Devamlı şikayetin bağımlılık yaptığı gerçeği vardır. Devamlı şikayetle halkımıza zehirli açıklamaların enjekte edilmesi de bir nevi suç unsuru gibidir. Toplum sağlığına dıştan müdahalede bulunmaktır. Dolayısıyla iyimserlik de oldukça gerekli bir mevhumdur.
2024 yılını çoğu aile, kendi evinde karşılayan olmuştur. Her evin sofrasında kendine göre bir sohbet olmuştur. O gece de, aile ortamı her zaman tercihlerin başında gelmeli diyenler çoğunluktadır.
Yeni yılın ilk günü Depremlere dayanıklılığıyla bilinen Japonya'da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem sebebiyle hayatını kaybedenler oldu. Bununla birlikte en az 200 kişinin de kayıp olduğu kaydedildi. Böylesine bir olay ile gündemden hiç düşmeyen deprem korkusu ve uzman görüşleri gerek Kıbrıs’da gerekse Türkiye’de gündemin birinci sırasındaki yerini korudu. Keşke korumasa, gündeme deprem hiç girmese, ama deprem korkusu ile yaşamanın hali ne yazık ki devam ediyor.
Geçen yılın en acı olayı 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler meydana gelişi ve sonuçları oldu. Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2023’te yapılan açıklamaya göre, depremlerde 50,783 kişi hayatını kaybettiği ve 107,204 kişinin yaralandığı yer alıyordu.
Ülkemizde derin bir üzüntü yaratan depremde 35’i Kıbrıslı Türk sporcu ve öğretmenlerden oluşan kafilenin yanı sıra toplam 72 kişiye mezar olan İsias Otel davası, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Adıyaman Adliyesi’ndeki duruşmada davanın bir numaralı müşteki konumundaki Başbakan Ünal Üstel, hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevenleri ile Türkiye’den tur rehberlerinin aileleri bu süreçte Adıyaman’da gittiler. Ailelerin bitmeyecek evlat acıları bir kez daha olay mahalinde yürekleri dağladı. Cumartesi gecesi Türkiye saati ile 21:30 mahkemenin ara kararı açıklandı ve davanın görüşülmesi 26 Nisan 2024 tarihine ertelendi. Demek ki depremin Birinci yılı 6 Şubat 2024 tarihinde adaletin tecellisi yerine getirildi diyemeyeceğiz. Çünkü görünen o ki! Depremle ilgili davalarda kararın alınma süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve süre ile ilgili genel bir standart belirlemek zordur. Mahkemelerdeki davalar, delil toplama, uzman görüşleri alma, tarafların savunma yapma süreçleri gibi bir dizi adımı içerir. Bu süreçlerin tamamlanması ve mahkemenin duruma göre karar vermesi zaman alabilir. Adaletin zamanında sağlanmaması, depremde kayıplar yaşayan ailelerin ve halkın ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir. Hukuki süreçlerin etkili bir şekilde yönetilmesi ve kararların mümkün olan en kısa sürede alınması, ailelere daha iyi bir duygusal ve sosyal destek sağlayacağı cihetle çıkacak kararın bir an önce alınması temennimizdir. İsteğimizdir!
Bu güne söz mü? Deprem, sadece toprak değil, yürekleri de sarsar; yıkım getirirken aynı zamanda insanların dayanışma ve dayanma gücünü de ortaya çıkarır, bir topluluğun acı içinde bir araya gelme çabasını yansıtır…