BRIC 2009 da Brezilya Çin Rusya ve Hindistan tarafından kurulmuş ekonomik entegrasyon modelidir. 2011 yılında güney Afrika da birliğe üye olunca BRICS ismini almıştır. Mısır, İran, Birleşik Arap emirlikleri, Etiyopya da üye olunca 9 üyeli bir ekonomik topluluk olmuştur (BRICS+). Türkiye bu ekonomik birliğe her hangi bir üyeliği yoktur. Ayrıca bir çok kez gündeme üyelik konuları gelmiş ise de ilk kez resmi başvuru bugünler de yapılmıştır. Türkiye nin bu entegrasyona üyeliğinin hem pozitif hem de negatif riskleri olacaktır.
Avantajlarına bakarsak ;
Ekonomik işbirliği ve ticari fırsatlar olacaktır,
Küresel karar almada etkili olma. Finansal destek ve kalkınma.
Alternatif birlik ve işbirliği.
Teknoloji ve bilgi paylaşımı gibi konularda avantajları bulunabilir.
Bunun yanında dezavantaj konusu da gündeme gelebilir.
Birliğe üye olunca uyum konusu söz konusu olacaktır.
Bu birliğe üye olunca siyasi riskler de gündeme gelecektir.
Mevcut ittifaklardan dolayı çelişkiler gündeme gelecektir .
ekonomik ve politik taahhütler gündeme gelecektir.
Soğuk savaş sonrasında kurulan NATO ittifakında yer alan Türkiye’nin bu birlikte yer alması bazı konularda çatışma alanını doğurabilir.
Peki BRICS neden önemli sayılabilir ?
BRICS ülkeleri arasında Çin ve Rusya gibi büyük dünya güçleri ya da Brezilya ve Güney Afrika gibi kendi kıtalarındaki büyük güçler var. Burada ki nüfus sayısı 3.5 milyardır bu da dünya nüfusunun nerede ise yarısı sayılır. Bu ülkelerin nüfusu yanında ekonomik büyüklüğü de 30 trilyon dolardır. Bu da dünya ekonomisinin %30 una tekabül etmektedir. Dünya petrol üretiminin yarısı bu ekonomik ittifak tarafından sağlanıyor.
2014 yılında bu grup tarafından kalkınma için bir kalkınma bankası kuruldu. Brezilya ve Rusya da bazı siyasetçiler ortak para birimi gibi konuları gündeme alsa da henüz gerçekleşmedi. Türkiye G20 de yer almaktadır. BRICS de yer alan bazı ülkelerde G20 de yer almaktadır. Kim bilir gün gelip iki ekonomik topluluk bir arada belki çalışabilirler. BRICS birleşmiş milletler ya da OPEC gibi bir örgüt değil. Liderler senede bir kere bir araya geliyorlar. Grup, jeopolitik konuların yanı sıra, ekonomik işbirliği, çok taraflı ticaret ve kalkınmayı amaçlıyorlar.
BRICS kurulduğu günden bu yana pazar hacmi artmıştır .Türkiye hem NATO hem de AB ile sürdürülen bir genişleme hikayesi mevcut. Lakin bunun sürece katılmasında engel teşkil edecek madde yoktur. Olası üyelikte kriz olmayabilir. Lakin hoş da karşılanmayabilinir. Türkiye’nin bu alanda üyeliği yeni uzman kadrosunda etkili kişilerin de çalışma alanı oluşturulması gerekmektedir . Rusya ve Ukrayna savaşı devam ederken BRICS üyeliği de burada kimine göre (+) kimine göre (-) olarak görülebilir. Bana göre de burada ortada durma noktasında arabuluculuk konusunda elini güçlendirme noktasında bir enstrüman olarak da görülebilir .