İran İsrail'e füze saldırısı gerçekleştirdi. bu ciddi ve hızla tırmanabilecek bir kriz anlamına geliyor .İsrail'in İran ile uzun süredir devam eden stratejik gerilimleri göz önüne alındığında, böyle bir saldırının yapılması çok yönlü sonuçlara yol açaçaktır .
İşte olası gelişmeler bakarsak ;
1. İsrail'in Hızlı ve Sert Misillemesi:
İsrail, böyle bir saldırıya büyük olasılıkla hemen karşılık vereceğe benziyor. İsrail'in gelişmiş hava savunma sistemleri (Demir Kubbe, David Sling, Arrow) füzelerin bir kısmını engelleme yeteneği olsada İran ın füzelerine karşı etksisiz kaldı. İsrail askeri kapasitesini gösteren geniş çaplı hava saldırıları veya füze operasyonları başlatabilir. Bu saldırılar İran'daki stratejik hedefleri, askeri üsleri veya nükleer altyapıyı hedef alabilir.
2. Bölgesel Çatışmanın Yayılması: Bu saldırıdan dolayı çatışma sadece İran ve İsrail arasında kalmayabilir. İran'ın bölgedeki müttefikleri olan Hizbullah (Lübnan'da) ve Şii milisler (Suriye ve Irak'ta) İsrail'e karşı saldırılara başlayabilir. Zaten Hamas ve Hizbullah İsrail ile mücadele halinde .Aynı şekilde, İsrail de bölgedeki İran destekli güçlere karşı saldırılar düzenleyebilir. Bu durum, Suriye, Lübnan ve Gazze ve İran da ki örgüt güçlerini cesaretlendirecektir .
3. ABD'nin Tepkisi:
İsrail'in en büyük müttefiki olan ABD, İsrail'i açıkça destekledi ve İran'a karşı sert bir duruş sergiledi. ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığı düşünüldüğünde, İran'a karşı yeni yaptırımların uygulanması ya da askeri operasyon ihtimali de gündeme gelecektir.
4. Rusya ve Diğer Güçlerin Rolü:
Rusya, İran'la stratejik ilişkileri olan bir ülke. Dolayısıyla, Rusya'nın bu çatışmada nasıl bir pozisyon alacağı önemlidir. Diplomatik dengeyi korumak isteyebilir, ancak İran'a karşı bir Batı müdahalesine de karşı çıkabilir. Çin de benzer şekilde İran'la ekonomik ilişkileri göz önünde bulundurularak daha temkinli bir yaklaşım sergileyebilir.
5. Ekonomik ve Enerji Piyasalarına Etkisi:
Bu saldırı, küresel petrol fiyatlarını doğrudan etkileyebilir. İran, dünya enerji piyasasında önemli bir aktör olduğu için, Hürmüz Boğazı gibi stratejik enerji yollarının kapanması durumunda petrol fiyatları hızla yükselebilir ve dünya ekonomisinde ciddi dalgalanmalar yaşanabilir. Bu da petrol fiyatlarında artışı da beraberinde getirebilir .
6. Diplomatik Girişimler:
Böylesine büyük bir kriz de , uluslararası toplumun devreye girecektir .Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve bölgesel aktörler çatışmayı durdurmak için yoğun diplomatik çabalar başlatabilir. Ancak, İran ve İsrail'in stratejik çıkarları ve uzun süreli düşmanlıkları göz önüne alındığında, barışçıl bir çözüm bulunması zor olabilir. Hatta bmgk toplantı için bir araya gelecekler.
7. İsrail İçindeki Durum:
İsrail'de büyük şehirlerin saldırıya uğraması sivil halkta büyük bir panik ve endişe oluşturdu . İsrail hükümeti halkı sığınaklara çağırdı. Bu da iç siyasette Gazze ve Lübnan konusunda netenayhu hükümetini zor duruma sokacaktır. İsrail ve ABD tarafından bölgeye müdahale olacağının mesajları bu saldırıdan sonra verildi . Lakin bu bölgede sadece gerilini arttıracaktır. İsrail e atılan bu füzelerden sonra İran dan gelen açıklamalara bakılırsa buna misilleme yapılırsa füze saldırılarının devamını geleceğinin altı çizildi .
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan:
Bu saldırının ciddi sonuçları olacağını belirtti.