KASIM AYINDA GENEL SEÇİM ARALIK'TA YEREL SEÇİM OLSUN

YDP Genel Sekreteri Erşah Sabit Yılmaz, Dipkarpaz Kampı'nda yapılan değerlendirmeler sonucunda hazırlanan sonuç bildirgesini açıkladı.

YDP Genel Sekreteri Erşah Sabit Yılmaz, Dipkarpaz Kampı'nda yapılan değerlendirmeler sonucunda hazırlanan sonuç bildirgesini açıkladı.

YDP Genel Sekreteri Erşah Sabit Yılmaz’ın açıkladığı seçim bildirgesinde seçim takvimi, seçim sistemi, karma oyun kaldırılması ve seçim ittifaklarına ilişkin dikkat çeken öneriler yer aldı.
Yılmaz, yerel seçimlerde hiçbir belediyede herhangi bir siyasi partinin belediye başkan adayı ya da belediye meclis üyesi adaylarının desteklenmemesinin önerildiğini ifade etti.
Genel ve yerel seçimlerin aynı gün yapılmasının demokratik katılımı olumsuz etkileyeceğini savunan Yılmaz, iki seçimin eş zamanlı gerçekleştirilmesinin oy verme süresini uzatarak seçmenlerin sandığa gitme isteğini azaltabileceğini ve katılım oranını düşürebileceğini söyledi.
Bu nedenle YDP'nin, genel seçimlerin kasım ayı sonunda, yerel seçimlerin ise yürürlükteki yasanın öngördüğü şekilde 6 Aralık'ta yapılmasının daha doğru ve demokratik olacağı görüşünü benimsediğini kaydeden Yılmaz.
Seçim Yasası'nda değişiklik yapılmasını da önerdiklerini belirten Yılmaz, milletvekili adaylarının belirlenmesi ve sıralanmasına ilişkin usul ve esasların her siyasi partinin kendi tüzüğü doğrultusunda düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
YDP Parti Manifestosu'nda da yer aldığı gibi karma oy uygulamasının kaldırılması gerektiğini yineleyen Yılmaz, seçim sisteminin daha sade ve işlevsel hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.
Yılmaz, demokrasinin temel ilkeleri arasında yer alan 'temsilde adalet, yönetimde istikrar' anlayışının güçlendirilmesi amacıyla seçim ittifaklarının önünün açılmasını önerdiklerini de açıkladı. Buna göre ittifak yapan siyasi partiler için seçim barajının yüzde 8, ittifak yapmayan partiler için ise mevcut uygulamadaki gibi yüzde 5 olarak korunmasının uygun olacağı görüşünün benimsendiğini söyledi.
Seçim sisteminin etkinliğini artırmak amacıyla seçim bölgesi sayısının 6'dan 3'e düşürülmesini de önerdiklerini belirten Yılmaz, seçim bölgelerinin geçmişte olduğu gibi Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa olarak yeniden düzenlenmesini istediklerini ifade etti.
Yılmaz, söz konusu önerilerin en kısa sürede toplanacak Parti Meclisi'nde değerlendirilerek parti kararı haline getirileceğini, ardından da hükümet ortaklarına iletileceğini söyledi.
Önerilerin Parti Meclisi tarafından kabul edilmesine rağmen hükümet ortaklarınca benimsenmemesi halinde ise genel seçimlerin mevcut Seçim Yasası çerçevesinde ve yasal tarihi olan 24 Ocak 2027'de yapılmasının en doğru yöntem olacağı görüşünü dile getiren Yılmaz, YDP'nin demokratik ilkelerden, halk iradesinin sandığa en sağlıklı şekilde yansımasından ve seçim sisteminin daha adil, daha katılımcı ve daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasından yana tavrını kararlılıkla sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Bu haber 8 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER