BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın ev sahipliğinde iki toplumlu sergilerin dördüncüsünün açılışı yapıldı.
Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nden (UNFICYP) yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas yeni sanat eserlerinden oluşan sergiyi 21 Ekim günü gezdi.
Kıbrıs görüşmelerinin yapıldığı ara bölgedeki binada resim, heykel, baskı ve yerleştirmelerden oluşan eserler sergilenirken, sergide Aşık Mene, Kiryakos Kallis, Nilgün Güney, Çara Savidu, Evgenia Vasilude ve Ruzen Atakan’ın çalışmaları yer aldı.
Eserler, “adanın bağımlılığı, bölünmüşlük ve çoklu kimliklerin neticesinde oluşan nefes alamama sendromu, çözümü sağlam temellere bağlamak için gerekli olan cesaret ve istek gerekliliği, olumsuz görüşme neticelerini protesto edenler ve birleşmeyi/yenilenmeyi bekleyen” temalardan oluşuyor.
Bunlar yanında, geçtiğimiz Ocak ayında iki liderle de görüşüp, sergiler dizisini başlatanlardan olan şair Neşe Yaşın’ın, görüşme masasındaki liderler için hazırladığı bir de “ant/yemin şiiri” sergide yer alıyor.
Yaşın şiirinde, “Hipokrat yemininin doktorları bağladığı gibi, liderlerin de görüşme masasında başarılı olabilmeleri için birbirlerine gerçekten güvenmeleri, saygı duymaları ve cesaretli olmaları konularında yemin etmelerini” istiyor.