“Vatandaşın, ülkenin geleceği ile ilgili olarak, siyasete ve siyasetçiye olan güveni sıfırlanmıştır. Halkın demokratik, ekonomik ve sosyal talepleri karşılanamaz hale gelmiştir. İşte bu nedenle KKTC’de yeni bir siyaset anlayışına gerek olduğu açıktır”
Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Tahsin Ertuğruloğlu, Demokrat Parti (DP) Parti Meclisi’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde UBP Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Derviş Eroğlu’nu aktif şekilde destekleyeceği yönünde aldığı kararı değerlendirerek, “DP’nin kararı ile saflar netleşti” dedi.
Ertuğruloğlu, seçim basın bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı adaylığını açıklamasının temel nedeninin, ülkede çıkar temeline dayalı yönetim anlayışına son verecek yeni bir siyaset anlayışının kıvılcımını oluşturmak olduğunu belirtti.
“Bu çıkışımı yaparken hedefim; ülke siyasetini, mevcut popülist düzenin yaratıcısı olan ve bu düzenden nemalanan zihniyetlerden kurtarmanın öncüsü olmaktı” diyen Ertuğruloğlu açıklamasında şöyle dedi:
“SİYASETİN ‘SİL BAŞTAN YENİLENMESİ’ KAÇINILMAZDIR”
“Vatandaşın, ülkenin geleceği ile ilgili olarak, siyasete ve siyasetçiye olan güveni sıfırlanmıştır. Halkın demokratik, ekonomik ve sosyal talepleri karşılanamaz hale gelmiştir. İşte bu nedenle KKTC’de yeni bir siyaset anlayışına gerek olduğu açıktır. KKTC’de siyasetin ‘sil baştan yenilenmesi’ kaçınılmazdır. Bu yeniden yapılanmada, geçmişe kötü yönetimleriyle damga vurmuş siyasetçilere de yer olmamalıdır. Umudu tüketilmiş halkımızın beklentisi de budur. İşte DP’nin Derviş Eroğlu’na destek kararını bu çerçevede değerlendiriyorum.”
“YERSİZ VE MANASIZ”
Gerek kişisel, gerekse toplum adına ortaya koyduğu kendi düşünce ve yaklaşımlarının mevcut Demokrat Parti yönetiminin ortaya koyduğu argümanlarla ve icraatlarıyla uzlaşmasının mümkün olmadığını kaydeden Ertuğruloğlu, “O nedenle sayın Serdar Denktaş’ın ‘tutumumu yeniden gözden geçirmem’ çağrısı yersiz ve manasızdır” dedi ve şöyle devam etti:
“Ben siyasi partilere yaptığım ziyaretlerde, tutumumdan taviz verebileceğim ittifaklar kurma niyetinde olmadığımı ortaya koydum. Ben, gittiğim yerlerde, ülkenin yeni bir yapılanmaya olan gereksinimini ortaya koydum.
Şundan kesinlikle eminim ki, gerek Demokrat Parti’nin, gerekse tüm diğer partilerin tabanları da benimle aynı görüş ve endişeleri paylaşmaktadır.
Dr. Derviş Eroğlu, DP tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan ‘bağımsız aday olma’ çağrısına, ‘seçim öncesi desteğini ver, UBP tabanı seni affetsin’ yanıtını vermişti. DP üst yönetiminin bu ithamı hazmetmesinin DP tabanı tarafından onaylanmadığına inanıyorum.
Öte yandan, bir DP Parti Meclisi üyesi dün akşam yerel bir kanalda, UBP-DP birlikteliğini Anavatan Türkiye’ye karşı cephe oluşturma kararı olarak açıklamıştır.
Birbirinden ayrılması mümkün olmayan iç ve dış politikada, Anavatan’la ilişkilerin cepheleşme ve intikam duygularıyla yürütülmesi olanaksızdır. Böyle bir ittifakın mevcudiyeti aynı zamanda, Kıbrıs Türk halkını cepheleştirecek, toplumsal barış ve demokrasiyi daha da bozacaktır.
DP’nin üst yönetiminin kararı ile saflar netleşmiştir. Artık halkımız eski siyaset anlayışını mı, yoksa sil baştan bir yeniden yapılanmayı mı tercih edecektir. Benim yolum bellidir, herkesin yolu açık olsun.”