Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), KKTC’deki süpermarketlerde yapılan alışverişlerde, Güney Kıbrıs ile kıyaslandığında tüketicinin ortalama yüzde 15 daha az para harcadığının tespit edildiği araştırma sonucunu memnuniyet verici olarak değerlendirdi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), KKTC’deki süpermarketlerde yapılan alışverişlerde, Güney Kıbrıs ile kıyaslandığında tüketicinin ortalama yüzde 15 daha az para harcadığının tespit edildiği araştırma sonucunu memnuniyet verici olarak değerlendirdi. Oda, bunun tüketicinin dikkatinden kaçmaması gerektiğini vurguladı.
Ticaret Odası’nın geçtiğimiz yıllarda Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs arasındaki fiyat farklılıklarını tespit etmek amacıyla yaptığı araştırmalarda da benzer sonuçların ortaya çıktığı kaydedilerek, KKTC’nin daha ucuz olmasının bir süreden beri devamlılık göstermesinin önemi vurgulandı.
Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada, KKTC ekonomisinin diğer küçük ada ekonomileri gibi ithalata bağımlı bir yapıya sahip olduğu ve ticarete konu olan birçok malın ithalat yoluyla ülkeye girdiği belirtilerek, rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisi prensipleriyle hiç bir şekilde uyuşmayan ithalattaki yasaklayıcı ve korumacı uygulamaların hem tüketicilerin hem de ülke ekonomisinin refah seviyesini ve verimliliğini olumsuz etkilediği anlatıldı.
Ticaret Odası, fon ve yasaklayıcı uygulamaların kaldırılmasının, yaratılacak ucuzluk ve tüketimdeki canlanma ile ülke ekonomisi için elzem olan sıcak paranın da Güney Kıbrıs’a kaymasını engellemekte önemli katkı yapacağını vurguladı.