YAGALAYAMADIK

YAGA Direktörü Ayşe Dönmezer suskunluğunu bozdu.

YAGA Direktörü Ayşe Dönmezer suskunluğunu bozdu. Dönmezer, istifa nedenlerini şöyle sıraladı: Yatırımlardaki arazi kiralamalarında gelişigüzelliği engelleyemedik, yatırımcıların sorunlarını çözme konusunda kamudan yeterli desteği göremedik, yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri azaltamadık. Bunları başarısızlık olarak kabul ediyor ve sorumluluğu üstleniyorum.


Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) Direktörü Ayşe Dönmezer, görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Dönmezer, istifa gerekçeleri arasında, “yatırımlarda ayrımcılık yapmama prensibini uygulama konusunda hükümetleri ikna edememelerini; arazi kiralamalarındaki gelişigüzelliği engelleyememelerini; yatırımcıların sorunlarını çözmede kamudan yeterli desteği görmemelerini” saydı. Bütün bunları “başarısızlık” olarak kabul ettiğini belirten Dönmezer, direktör olarak bu sorumluluğu üstlenerek istifa ettiğini duyurdu.
Dönmezer, istifasıyla ilgili yazılı açıklamada, 2007’nin son çeyreğinde, kendisine yatırım ajansı kurma teklifi yapıldığını, “o dönemde geçmişte de olduğu gibi kamu arazi tahsis ve kiralamalarında gelişigüzellik, popülizm eğilimleri ve yatırımcıların işlemlerinin takibinde sıkıntıların iyice arttığını” ifade etti ve “Yatırımcıların yönlendirilmesi, yatırımların tanıtımı ve planlamasının yapılmadığı bu dönemde, yatırım alanlarının geliştirilmesinin de söz konusu olduğunu ve karmaşıklık, koordinasyonsuzluk, gelişigüzellik dolayısıyla da yatırımlarla ilgili suiistimale açık durum oluştuğunu” savundu.

YAGA GÖREVİNİ YERİNE GETİREMEDİ
Dönmezer, bu nedenle kurulacak yatırım ajansının görevlerinin “yerli ve yabancı yatırımcılara danışmanlık yapmak, ayrım yapmadan tüm yatırımcıların sorunlarını çözmek, onlar adına bürokrasiyle mücadele etmek, yatırım arazilerinin etkin kullanımını sağlamak, tüm yatırımcılara eşit fırsat sunmak ve yatırımları artırarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak, KKTC’nin yatırım ortamını yurtdışında tanıtmak” olarak belirlendiğini anlattı.
Çeşitli ülkelerde üst düzeyde bulunduğu görevlerde edindiği bilgi ve deneyimleri ülkeye aktarma fırsatı bulacağı ve ülkeye, topluma katkı sağlamak için görevi kabul ettiğini belirten Dönmezer, görevi boyunca yaptıklarına da yer verdi.
YAGA’nın yasasını ve tüzüklerini hazırladıklarını, uzmanlar istihdam edildiğini, komite oluşturulduğunu, 3 yılda 10 yatırım alanı için duyuru yaptıklarını; 400’ün üzerinde yatırımcıyla görüşme; 47 dosya takibi; 5 yurt dışı tanıtım konferansı ve daha sonra Rumların girişimiyle iptal edilse de iki uluslararası üyelik sağlandığını anlatan Ayşe Dönmezer, her yıl Dünya Bankası iş yapabilirlik endeksi çalışması hazırlanarak yatırım ikliminin iyileştirilmesi önerilerini tüm kurumlara ilettiklerini bildirdi.
Dönmezer, her yıl yatırımcılara anket yapılarak karar vericilere yatırımcıların önerilerinin iletildiğini; YAGA’da 3 yıllık çalışma döneminde 3 başbakan ve çok sayıda bakan, müsteşar ve müdürle çalıştıklarını anlattı.
İnşaat sektöründeki daralma, likit sıkıntısı, Orams davası, yabancıların karşılaştığı sıkıntılar, yurt dışındaki Kıbrıslı Türklerin global kriz ve Orams davasından dolayı karşılaştıkları mali sıkıntılar, kamu reformunun uygulanmaması, kamudaki hantal yapının değişmemesi ve kamu politikalarında siyasetin ağırlığının artarak devam ettiği bir ortamda, çalışmalarına devam etme gayretinde olduklarını anlatan Dönmezer, şöyle devam etti:

YATIRIMCIYA DOST OLMAYAN ORTAM

“Ancak ülkemizin tanınmamışlığından gelen riskli yatırım ortamının yanında kendi yarattığımız yatırımcıya dost olmayan ortamımız da yatırımcı çekmekten sürekli uzaklaşıyordu.

“POPÜLİST VE AYRIMCI, KAYIRMACI POLİTİKALAR...”
Gerek yurtdışı gerek yurtiçi olumsuz gelişmelere ilave olarak ülkemizde alışılmış birtakım popülist ve ayrımcı, kayırmacı politikaların ve siyasi ayrımcılığın yatırımlar boyutunda da uygulanmak istenmesi politikasıyla da mücadele edilmiştir. Bu uğraşlarımız sürerken, ne kadar anlamsız karşı fikirlerle mücadele ettiğimizi de bir kez daha hatırlatmak isterim. Tüm yatırımcılara eşit mesafede olmak, haksız rekabet yaratmama prensibi ile çalışan ve mutlaka böyle çalışması gereken bir yapı olan YAGA, bu prensipten hiçbir zaman ayrılmamıştır.

“HÜKÜMETLERİ İKNA EDEMEDİK”
Ancak YAGA yatırımlarla ilgili ayrımcılık yapmama prensibini uygulama konusunda hükümetleri ikna edememiş, yatırımlarda arazi kiralamalarında gelişigüzelliği engelleyememiş, yatırımcıların sorunlarını çözme konusunda kamudan yeterli desteği görememiş, yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri azaltamamıştır. Bütün bunları bir başarısızlık olarak kabul ediyor ve direktör olarak bu sorumluluğu üstleniyorum.”
YAGA Direktörlüğü’nden istifa eden Ayşe Dönmezer, üç yıllık dönemde, gerek ülkeye, gerek topluma yeni olanaklar sunulmasına katkıda bulunmak, yatırımcıların önünü açmak, bürokrasiyi azaltmak, kamu arazi tahsis ve kiralamalarda haksız, gelişigüzel popülist uygulamaları ortadan kaldırmak ve ülkeyi yurt dışında tanıtmak amacıyla çıktıkları yolda YAGA’nın kamudan gerekli desteği göremediğini savundu.
Bu nedenle, direktör olarak bu sorumluluğu üstlenerek istifa ettiğini duyuran Dönmezer, çalışmalarında YAGA’ya destek veren iş dünyası sivil toplum örgütlerine, tüm YAGA uzmanlarına ve komite üyelerine teşekkür ederek, bundan sonraki çalışmalarında başarı diledi.
Bu haber 863 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER