ÇİN’DEN SAVAŞI BİTİRECEK 4 MADDELİK PLAN ÖNERİSİ

İran, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Basra Körfezi bölgesinde kalıcı güvenliğe ilişkin ortaya koyduğu planı desteklemeye hazır olduğunu açıkladı.

İran, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Basra Körfezi bölgesinde kalıcı güvenliğe ilişkin ortaya koyduğu planı desteklemeye hazır olduğunu açıkladı.


İran'ın Pekin Büyükelçisi Abdulrıza Rahmani Fazli, ülkesinin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Basra Körfezi bölgesinde kalıcı güvenliğe ilişkin ortaya koyduğu planı desteklemeye hazır olduğunu belirterek, konunun İran ve Çin dışişleri bakanlarının görüşmesinde de vurgulandığını kaydetti.

İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansına göre, Şi'nin 4 maddelik planı; barış içinde bir arada yaşama ilkesine bağlılık, ülkelerin ulusal egemenliklerine saygı, uluslararası hukuka riayet ve güvenlik ile ekonomik kalkınma alanlarında uyumun güçlendirilmesini içeriyor.

Trump’ın 13–15 Mayıs tarihleri arasında Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceği, Pekin tarafından dün doğrulandı. Ziyaret kapsamında Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşerek İran’daki savaş ve ticari meseleleri ele alması bekleniyor.
Orta Doğu'da gerilim devam ederken, onlarca ülke Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına yönelik askeri planları ele alacak. İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İngiltere Savunma Bakanı John Heale ve Fransa Savunma Bakanı Catherine Vautrin liderliğinde 40'tan fazla ülkenin katılımıyla Hürmüz Boğazı'na ilişkin toplantı düzenleneceği belirtilerek, söz konusu toplantının çok uluslu misyonun ilk Savunma Bakanları Toplantısı olacağı aktarıldı.

Fransa ve İngiltere, Orta Doğu'ya uçak gemisi sevk ettiklerini duyurmuş, İran ise, İngiltere ve Fransa'yı Hürmüz Boğazı'na savaş gemileri göndermemeleri konusunda uyarmıştı. İngiltere ve Fransa, Hürmüz Boğazı'nda deniz taşımacılığının güvenliğini sağlamak için çok uluslu bir görev gücü oluşturma çabalarına öncülük ediyor.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Trump'ın Tahran'ın önerisini reddetmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki istikrar ve güvenliğin 'zedelendiğini' belirtti.

Bekayi, ateşkes görüşmelerine ilişkin kararın İran'ın ulusal çıkarları doğrultusunda verileceğini ifade ederek, 'Savaşmak zorunda kaldığımız her an savaşacağız ve diplomasi için fırsat doğduğunda bu fırsatı değerlendireceğiz. Ancak diplomasinin de kendi kuralları vardır. İran, halkının çıkarlarını koruma konusunda ne kadar istekli olduğunu kanıtlamıştır' ifadelerini kullandı.

ABD'ye sundukları önerilerin 'cömert ve sorumluluk sahibi' olduğunu belirten Bekayi, 'Savaşın sona ermesi için yalnızca kendi haklarımızı talep ettik. ABD'nin tek taraflı tutum ve sert taleplerinde ısrar etmesi üzücüdür' dedi.

Bu haber 2 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER